Pe plan global, estimările arată că 4,2 miliarde de persoane au jucat cel puțin o dată pe an la cazinou (mai mult de jumătate din populația lumii, care este de 7,8 miliarde de oameni în 2021). Un procent de 26% dintre oameni joacă în mod frecvent (aproximativ 1,6 miliarde de persoane), iar nivelul dependenței în rândul jucătorilor, conform https://casinolt.com/azartiniai-zaidimai/ este cuprinsă între 0,7% și  2, 4% la nivel global.

În ceea ce privește jucătorii din România, procentul celor dependenți este de 0,6% (în 2016, numărul jucătorilor era de 15% din totalul populației). Cazinourile licențiate promovează politica jocului responsabil în parteneriat cu organismele abilitate pe teritoriul României și organizațiile internaționale.

Ce se întâmplă cu politica jocului responsabil în România?

Bărbații sunt interesați de jocurile de noroc într-un procent de 25%, în timp ce femeile au jucat într-un procent de 7%. Jucătorii sunt mai numeroși în mediul urban (70%). Numărul jucătorilor care prezintă problemele legate de dependența de jocurile de noroc a atins valoarea de 100,000 de persoane.

Cu toate acestea, România nu se clasează printre țările în care jucătorii pierd în mod constant sume de bani. Astfel, pe primul loc se clasează Australia (cu 958 de dolari), Hong Kong (768 de dolari) și Singapore (725 de dolari). 41% dintre jucători conștientizează importanța setării unor limite atunci când joacă, ceea ce vine în sprijinul platformelor online cu licență care impun niște restricții în acest sens.

30% dintre jucători consideră jocurile de cazinou ca fiind corecte, orientându-se către site-urile cu jocuri de noroc care dețin licențe de la organismele abilitate, precum ONJN. Însă un procent de 38% asociază sectorul jocurilor de noroc cu activități ilegale, în timp ce 62% își doresc ca să nu existe niciun fel de limitări în ceea ce privește jocurile de noroc.

Operatorii online trebuie să se supună unor reguli bine stabilite de către autoritățile care le oferă autorizația de funcționare. Reglementarea jocului responsabil este unul dintre aceste criterii de care depinde obținerea licenței. Astfel, cazinourile trebuie să țină cont de:

  • Afișarea la loc vizibil a unei pictograme care să îl direcționeze pe jucător către o secțiune în care acesta să obțină toate informațiile necesare prevenirii sau tratării în caz de dependență;
  • Crearea unui chestionar pentru stabilirea tipului de profil de jucător – în urma acestui test se va stabili dacă jucătorul prezintă un pericol real de a deveni dependent sau dacă se află într-o astfel de situație;
  • Impunerea verificării identității jucătorului nu doar ca o măsură de a-i permite acestuia să efectueze retrageri/pentru plata impozitelor în numele acestuia în caz de câștig, ci și pentru avertizarea familiei jucătorului în cazul în care acesta are un comportament care indică faptul că are probleme cu dependența;
  • Implementarea unui sistem de alertare a utilizatorului în privința intervalului de timp petrecut în cazinou, astfel încât acesta să conștientizeze trecerea timpului – notificări de conectare la realitate;
  • Posibilitatea stabilirii unor limite la cererea jucătorului privind suspendarea activității pentru o anumită perioadă de timp și a auto-excluderii în cazul în care acesta consideră că nu poate face față posibilei dependențe;
  • Limitarea depunerilor pentru o anumită perioadă care este stabilită de către jucător (o zi, o săptămână ori o lună);
  • Colaborarea cu autoritățile care se ocupă de promovarea și susținerea jocului responsabil, prin prezentarea unor linkuri cu acces rapid la aceste servicii, precum și posibilitatea instalării unor programe și aplicații anti-jocuri de noroc în mod gratuit.

La nivel mondial, 0, 7% dintre jucători prezintă un risc extrem de dezvoltare a dependenței față de jocurile de noroc. Un procent de 1, 1% se încadrează în categoria de risc mediu, în timp 2,4% dintre jucători prezintă un risc scăzut de a dezvolta dependență față de jocurile de noroc. Grație politicii de joc responsabil, jucătorii români se vor proteja mult mai eficient atunci când vor juca online, pe platformele care promovează jocurile de noroc nu pentru câștiguri, ci pentru distracție!

Top Cazino 2023
5.0 rating
100% până la 2000€ + 200 rotiri gratuite
5.0 rating
100% până la 1000€ + 125 rotiri gratuite
5.0 rating
100% până la 333€ + 300 rotiri gratuite